Преди да си купите зехтин... и какво не знаем за него


В древни времена се вярва, че маслиновите дървета са от божествен произход. Древните гърци наричат ​​маслото от плодовете на тези дървета "течно злато", което се дължеше не само на дълбокия златист цвят, но и на уникалните полезни качества, оценени като злато. Днес зехтинът е популярен и ценен в цял свят. Използва се не само за готвене, но и в козметиката, диетологията. 

Гърция е един от трите най-големи производители на маслиново масло, а гръцкият зехтин е един от най-фините в света. Ето на какво трябва да обърнете внимание, преди да си купите зехтин:

1. Качеството  на зехтина

Качеството на зехтина се определя от начина, по който е извлечен от маслиновото плодче.
Студено пресован зехтин (Extra Virgin):
Този зехтин е с изключително високо качество, силен аромат и интензивен вкус. Той е от първата преса на маслините, обработен е без химикали и без топлина. Киселинността му е максимум 0.8 процента. Това е най-чистия маслинов сок и е истински еликсир. Освен, че топи излишните килограми, той разкрасява косата и кожата.
Зехтин (Virgin):
Отново от първата преса, но с не толкова добри качества. Има по-лек аромат и вкус. Киселинността му е до 2%. Зехтинът съдържа антиоксиданти и се смята се, донякъде може да контролира нивото на кръвната захар и затова се препоръчва при диабетици.

Pomace е зехтин от вторично въртене. Този  зехтин няма почти никаква миризма и вкус, маслото се оказва по-леко от самите маслини. По същество това е масло, което се получава от маслена торта след първото въртене и след това се рафинира. 

2. Цвят и чистота

Зеленият зехтин в повечето случаи е извлечен от зелени маслини, събрани преди да узреят. Той е предпочитан от повечето познавачи. Златисто жълтият зехтин се прави от маслини, които са били оставени да поузреят малко по-дълго. И двата вида – зеленият и златисто жълтият зехтин – могат да бъдат студено пресовани, т.е. от най-високо качество. Ако попаднете на мътен зехтин, имайте предвид, той просто не е успял да запази бистротата си, но това в никакъв случай не е признак за лошо качество.

3. Вкус и  аромат

Нагарчащият или по-остър вкус е признак, че маслините не са били узрели, преди да се съберат. Маслиновият сок, извлечен от напълно узрелите маслини, има мек плодов вкус. Вкусът, разбира се, е въпрос на предпочитания и зехтинът произведен както от узрели, така и от зелени маслини, е еднакво предпочитан.
Ако зехтинът няма приятен аромат, не го купувайте и не го използвайте! Най-честата причина за лошия аромат е гранясването, причинено от окисляване на зехтина.

4. Киселинност

Международната Асоциация на Производителите на Зехтин разрешава киселинност до 3.3% за консумация от човека. Трябва да се стремим да ползваме студено пресован зехтин с по-ниска от тази киселинност. Високата киселинност нарушава както вкуса, така и здравословното действие на маслото.

Как да изберем  и  да съхраняваме зехтин?

Зехтинът се купува най-добре в малки количества, тъй като той се окислява бързо и не се подобрява с течение на времето, така че не си струва да съхранявате зехтин дълго време. Зехтинът се съхранява най-добре на тъмно и прохладно място. Висококачественият зехтин се продава в бутилки от тъмно стъкло, като в такива бутилки маслото е по-малко изложено на топлина и светлина.Купете зехтина, който ви харесва най-много. 

Преди да купите масло, не забравяйте да разгледате датата на неговото производство, не купувайте зехтин, който се съхранява повече от 8-9 месеца. Също така не е необходимо да се замразява зехтин, тъй като не само вкусът му ще се влоши, но и ще загуби всички свои лечебни свойства. 

Свойства

  • Съдържа зехтин Витамин A, D, E, K, Омега-3, Натрий, Калций, Калий.
  • Зехтинът съдържа антиоксиданти, които предотвратяват стареенето на кожата.
  • Зехтинът е добър при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.
  • Полезно е да използвате зехтин на празен стомах при заболявания на стомаха,  подобрява храносмилането.
  • Маслото има имуностимулиращи свойства.
  • Благоприятен ефект върху косата ни, като я прави блестяща и  копринена.

Противопоказания:
  • Зехтинът при чревни неразположения е противопоказан.
  • Ако сте свръхчувствителни или алергични към продукта.
  • Също така, зехтинът, под влияние на високи и ниски температури, губи своите лечебни свойства.
  • Тъй като зехтинът има холеретични свойства, той трябва да се използва с повишено внимание при заболявания на жлъчния мехур.
За да избегнете неприятни последици, опитайте се да не надвишавате дневната норма в размер на 2 супени лъжици. И, разбира се, не използвайте изтекъл или развален продукт.

Приложения:

Зехтинът се използва в производството на сапун, готвене и козметологията. Той отдавна се смята за източник на младост и красота и   може да се използва за чувствителна и суха кожа, да се смесва с кремове и маски. Две супени лъжици зехтин на ден е оптималната норма на масло за нашето тяло. Най-традиционната употреба на зехтин като салатен дресинг.

За да приготвите салатни дресинги, зехтинът се смесва с малко количество лимонов сок. По този начин зехтинът „разкрива” уникалния си вкус и аромат. Не бива обаче да се включвате в този продукт, особено ако спазвате диета, тъй като маслото все още се отнася до висококалорични храни.
Зехтинът се използва широко и  в козметологията. Той е най-подходящ за грижа за кожата. Маслото овлажнява, подхранва, подобрява еластичността на кожата. Предотвратява появата на бръчки и е много подходящ за суха и застаряваща кожа. Маслото помага за задържане на влагата по-дълго и не запушва порите, а също така насърчава регенерацията на клетките, лекува малки пукнатини.
Използвайте зехтин и  за коса. Масажът на главата със зехтин прави косата силна, здрава, копринена, блестяща.
Поради високото съдържание на витамин Е в зехтина, а също и поради факта, че маслото има регенериращо свойство, то се използва за стрии по гърдите и  корема.

Коментари