
В древни времена се вярва, че маслиновите дървета са от божествен произход. Древните гърци наричат маслото от плодовете на тези дървета "течно злато", което се дължеше не само на дълбокия златист цвят, но и на уникалните полезни качества, оценени като злато. Днес зехтинът е популярен и ценен в цял свят. Използва се не само за готвене, но и в козметиката, диетологията.
Гърция е един от трите най-големи производители на маслиново масло, а гръцкият зехтин е един от най-фините в света. Ето на какво трябва да обърнете внимание, преди да си купите зехтин:
1. Качеството на зехтина
Качеството на зехтина се определя от начина, по който е извлечен от маслиновото плодче.
Студено пресован зехтин (Extra Virgin): Този зехтин е с изключително високо качество, силен аромат и интензивен вкус. Той е от първата преса на маслините, обработен е без химикали и без топлина. Киселинността му е максимум 0.8 процента. Това е най-чистия маслинов сок и е истински еликсир. Освен, че топи излишните килограми, той разкрасява косата и кожата.
Зехтин (Virgin): Отново от първата преса, но с не толкова добри качества. Има по-лек аромат и вкус. Киселинността му е до 2%. Зехтинът съдържа антиоксиданти и се смята се, донякъде може да контролира нивото на кръвната захар и затова се препоръчва при диабетици.
Pomace е зехтин от вторично въртене. Този зехтин няма почти никаква миризма и вкус, маслото се оказва по-леко от самите маслини. По същество това е масло, което се получава от маслена торта след първото въртене и след това се рафинира.
2. Цвят и чистота
Зеленият зехтин в повечето случаи е извлечен от зелени маслини, събрани преди да узреят. Той е предпочитан от повечето познавачи. Златисто жълтият зехтин се прави от маслини, които са били оставени да поузреят малко по-дълго. И двата вида – зеленият и златисто жълтият зехтин – могат да бъдат студено пресовани, т.е. от най-високо качество. Ако попаднете на мътен зехтин, имайте предвид, той просто не е успял да запази бистротата си, но това в никакъв случай не е признак за лошо качество.
3. Вкус и аромат
Нагарчащият или по-остър вкус е признак, че маслините не са били узрели, преди да се съберат. Маслиновият сок, извлечен от напълно узрелите маслини, има мек плодов вкус. Вкусът, разбира се, е въпрос на предпочитания и зехтинът произведен както от узрели, така и от зелени маслини, е еднакво предпочитан.
Ако зехтинът няма приятен аромат, не го купувайте и не го използвайте! Най-честата причина за лошия аромат е гранясването, причинено от окисляване на зехтина.
4. Киселинност
Международната Асоциация на Производителите на Зехтин разрешава киселинност до 3.3% за консумация от човека. Трябва да се стремим да ползваме студено пресован зехтин с по-ниска от тази киселинност. Високата киселинност нарушава както вкуса, така и здравословното действие на маслото.
Как да изберем и да съхраняваме зехтин?
Зехтинът се купува най-добре в малки количества, тъй като той се окислява бързо и не се подобрява с течение на времето, така че не си струва да съхранявате зехтин дълго време. Зехтинът се съхранява най-добре на тъмно и прохладно място. Висококачественият зехтин се продава в бутилки от тъмно стъкло, като в такива бутилки маслото е по-малко изложено на топлина и светлина.Купете зехтина, който ви харесва най-много.
Преди да купите масло, не забравяйте да разгледате датата на неговото производство, не купувайте зехтин, който се съхранява повече от 8-9 месеца. Също така не е необходимо да се замразява зехтин, тъй като не само вкусът му ще се влоши, но и ще загуби всички свои лечебни свойства.
Свойства
- Съдържа зехтин Витамин A, D, E, K, Омега-3, Натрий, Калций, Калий.
- Зехтинът съдържа антиоксиданти, които предотвратяват стареенето на кожата.
- Зехтинът е добър при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.
- Полезно е да използвате зехтин на празен стомах при заболявания на стомаха, подобрява храносмилането.
- Маслото има имуностимулиращи свойства.
- Благоприятен ефект върху косата ни, като я прави блестяща и копринена.
- Зехтинът при чревни неразположения е противопоказан.
- Ако сте свръхчувствителни или алергични към продукта.
- Също така, зехтинът, под влияние на високи и ниски температури, губи своите лечебни свойства.
- Тъй като зехтинът има холеретични свойства, той трябва да се използва с повишено внимание при заболявания на жлъчния мехур.
За да приготвите салатни дресинги, зехтинът се смесва с малко количество лимонов сок. По този начин зехтинът „разкрива” уникалния си вкус и аромат. Не бива обаче да се включвате в този продукт, особено ако спазвате диета, тъй като маслото все още се отнася до висококалорични храни.
Коментари
Публикуване на коментар