Чия- храна на бъдещето

 



Чиа (чия) е ядивното семе на растението Salvia Hispanica.Нейна родина е Мексико, а като ядивна храна е позната на хората още от времето на Маите и Ацтеките. Името „чиа“ произлиза именно от езика на ацтеките и в буквален превод означава „сила“, защото те вярвали, че растението ги зарежда със свръхчовешки сили.

В семената чия не се съдържа глутен. Богати са на омега 3-мастни киселини, витамини, минерали, фибри, протеини, антиоксиданти и фитонутриенти. Приемът на чия също така противодейства на стреса и стабилизира имунната система. Поради високите хранителни и енергийни стойности семената от чия успешно се прилагат и при диети за отслабване. Съдържането на полезните микроелементи магнезий, цинк, витамини А, С, и Е, подобрява метаболизма и ускорява изгарянето на мазнините.

Устройство на чия:

Чия е едногодишна билка и достига между 0.6 и 1 м височина. Напролет образува значително количество зеленина.Листата й са обли в основата, а по дължина се заострят. Дълги са 4,8 см и широки 3,5 см. На цвят са светлозелени.Цветовете са хермафродитни (имат мъжки и женски части) и се опрашват от пчели. Венчелистчетата на растението са лилави, сини или бели, като самото съцветие прилича на житен клас и всяко цветче се намира в отделна капсулка, преди да цъфне.



Разпространение на чия:

Това растение се отглежда традиционно в Мексико и Гватемала, както и в Боливия, Аржентина, Еквадор, Никарагуа, Австралия. Не е широко разпространено в Европа, въпреки че набира все по-голяма популярност.

Лечебни свойства и приложение на чия:

✔подобряват работата на стомашно-чревния тракт;

✔спомагат за свалянето на излишните килограми;

✔нормализират нивата на кръвната захар;

✔зареждат с енергия и сила;

✔увеличават устойчивостта на организма;

✔помагат за подобряване функциите на мозъка и нервите;

✔намаляват нивата на "лошия" холестерол;

✔стабилизират кръвното налягане и поддържат здравето на сърдечносъдовата система;

✔имат противовъзпалително действие - редуцират възпалението и болката, което ги прави полезни за пациентите с ревматоиден артрит и други възпалителни заболявания;

✔осигуряват по-добро усвояване на мастноразтворимите витамини, като витамин А, D, Е, К и т.н.;

✔спомагат за изграждане на мускулите и подсилване на костите;

✔поддържат здравето на кожата и косата;

✔способстват за поддържане здравето на зъбите и венците.

✔Освен всичко това, семената от чиа имат мощно антиоксидантно действие.

Отслабване :

Установено е, че при редовна консумация чията намалява апетита и засилва метаболизма, като по този начин спомага за редуциране на телесното тегло (естествено, когато е съчетано с контролирано хранене и физическа активност). Това става благодарение на значителното количество фибри, които се съдържат в семената й.

Много специалисти препоръчват включването на чиа към сутрешното хранене, а за още по-добър ефект количеството за деня (2 с.л.) се разделя на три равни части и се приема половин час преди закуската, обяда и вечерята. По този начин тя спомага за поддържане нивата на кръвната захар, предотвратявайки резките спадове, които често стават причина за пристъпите на т.нар. "вълчи глад". Чия е много подходяща храна по време на диети. Биха могли да я ядат вегетарианци и суровоядци. Тези семена имат много лек вкус и лесно се комбинират с други храни.

Регулиране на кръвната захар и контрол на диабета:

Изключително високото съдържание на фибри в семената на чиа (10 грама в 2 с.л. семена) съдейства за контрола на глюкозата в организма и предотвратяване на внезапните пикове на инсулина, както и придружаващите ги промени в настроението и глада. Затова консумацията на семена от чиа е особено полезна за хората с диабет тип 2, както и при инсулинова резистентност.

Контрол на кръвното налягане:

Според резултатите от проведените проучвания, консумацията на чиа може да подпомогне нормализирането на кръвното налягане, като разбира се съчетае с подходяща медикаментозна и поддържаща терапия.

Подобряване на паметта и концентрацията:

Както беше споменато, семената от чиа са изключително богати на омега-3 мастни киселини, които действат укрепващо на нервите и спомагат за бързото разпространение на информацията. Освен това, семената съдържат големи количества желязо, което ни помага да запазим ума си бистър, а настроението - в равновесие. Да не забравяме и за богатото съдържание на антиоксиданти и витамини, които са важни за бодростта и концентрацията.

Поддържане здравето на сърцето и кръвоносните съдове:

Редовната консумация на семена от чиа спомага за намаляване количеството на триглицеридите и "лошия" холестерол (LDL) в кръвта, като същевременно се повишава концентрацията на "добрия" холестерол (HDL).Заедно с контролирането на кръвното налягане и кръвната захар, това е предпоставка за поддържане здравето на сърцето и превенция на инфаркт, атеросклероза, тромбоза и други сърдечно-съдови заболявания.

Подобряване състоянието на храносмилателната система:

Семената от чия се наричат още „чревна метла”, поради свойството си да почистват стените на стомашно-чревния тракт от стари натрупани отпадъци. Високото съдържание на фибри спомага за засилване перисталтиката на червата, осигурявайки редовно и пълноценно изхвърляне на отпадъчните продукти. А гелът, който се образува при накисване на семената във вода допринася за растежа на пробиотични микроорганизми в червата.

Намаляване на киселинния рефлукс (киселините):

Както стана въпрос, гелът, който образуват семената при накисване защитава стомашно-чревния тракт. Това от своя страна спомага да се предотврати връщането на стомашна киселина нагоре по хранопровода. Само една супена лъжица е достатъчна, за да се потуши усещането за изгаряне, характерно за стомашните киселини.

Начин на употреба :

Оптималният дневен прием на семената от чия е 2 с.л. на ден, накиснати или смлени. Тези семена са хидрофилни и могат да погълнат 12 пъти повече вода от теглото си. При накисване семената желират водата, превръщайки я в прозрачен гел, който също има здравословни ползи.В повечето случаи се препоръчва еднократен прием, най-добре със сутрешното хранене.  Рецептата е много лесна:

Накиснете до 2 с.л. семена от чия в 1 кафена чаша вода (съответно 1 с.л. в половин). След 15 минути ги хапнете или ги добавете към ястие по желание. За по-добър ефект след това изпийте чаша вода.

Когато целите да намалите телесното си тегло се препоръчва да разделите това количество на 3 равни части и да приемате семената от чия 30 минути преди всяко от основните хранения за дена. По този начин ще редуцирате количеството на приеманата храна и ще задвижите метаболизма си.

Идеи за консумация : 

Семената на чиа имат много фин, едва доловим вкус, което позволява да бъдат добавяни в най-различни рецепти - както сладки, така и солени. Спокойно може да ги добавите към:

- десерти с кисело мляко и плодове;

- смутита и шейкове;

- зърнени закуски и мюсли;

- пудинги;

- плодови и зеленчукови салати;

- сладолед;

- хляб и хлебни изделия;

- кифлички и бисквити;

- макаронени изделия;

- пици;

Така без да променяте оригиналния вкус на ястието си, ще добавите полезни фибри, омега-3 мастни киселини, растителен протеин, витамини, минерали, фитонутриенти и антиоксиданти.

С кисело мляко

Специалистите препоръчват закуска с една супена лъжица чия (чиа) в чаша прясно мляко или половин кофичка кисело мляко. Вкусът е приятен, но ви трябват двадесетина минути за приготвянето. Може да накиснете семената във вода от вечерта и това ще ускори приготвянето.

С киноа

Семената от киноа са друг древен продукт, който в днешно време става предпочитан в здравословното хранене. Комбинира се добре с чия (чиа) в различни здравословни салати. Киноа трябва да се свари са 15-20 минути, а чия (чиа) да се накисне за 2-3 часа.

С годжи бери

Още една здравословна комбинация – с годжи бери. Тази комбинация ефективно топи мазнини и се използва в програми за редукция на теглото. Достатъчни са всяка сутрин 50 плодчета годжи бери и една супена лъжица семена от суперхраната, накиснати предварително в половин чаша хладка вода.

С ленено семе

Сместа от ленено семе и чия (чиа) е отличен вариант за здравословно хранене. Използва се като добавка към салати, млечни шейкове и зърнени закуски. За ползата от лененото семе и от чия (чиа) поотделно се знае доста, но комбинацията им дава на организма едно чудесно съчетание от витамини, минерали, протеини и омега киселини. Тази комбинация действа пречистващо на стомашно-чревния тракт, оптимизира функциите му и подобрява функциите на сърцето и на мозъка.

С банан

Съчетаването на чия (чиа) с банан дава възможност за приготвяне на бърза здравословна закуска. Може да се приготви нещо като крем от банан, фурми, рожково брашно, орехови ядки и чия (чиа). Идеята е всичко да се разбие в блендер, като орехите се накисват от вечерта, а семената чия (чиа) след като всички продукти са разбити на крем. За една порция е достатъчна една чаена лъжичка семена.

С мед

Съчетаването с мед позволява да се реализират всички полезни свойства на семената чия (чиа). Това съчетание подобрява тонуса на чревния тракт, блокира възможните възпалителни огнища в организма и укрепва имунната система. Комбинацията упражнява антиоксидантен ефект и предпазва от различни инфекции.

Съхранение :

Внимавайте как съхранявате Вашите семена от чиа! Както знаете те са особено хигроскопични, поради което е важно да се съхраняват на сухо и в плътно затворени съдове - за предпочитане в стъклен буркан, с гумено уплътнение на капачката. При неправилно съхранение и достъп до влага, семената лесно мухлясват. Ако купувате чиа насипно, препоръчваме Ви да проверите състоянието й преди да заплатите продукта. 

Кога трябва да внимаваме? 

Като цяло, ако се спазват препоръчителните количества за деня, странични реакции не се наблюдават. Естествено, както всяка една храна, така и семената от чиа биха могли да предизвикат алергична реакция. Да бъдат особено внимателни хората, които вече са проявили алергии, особено към ядки и семена. Макар и много рядко, при някои хора чиата може да предизвика стомашно-чревни смущения, като образуване на газове и усещане за тежест и подуване на корема.

Обикновено тези симптоми изчезват след броени дни. И все пак: приемането на семена от чия, които не са накиснати или смлени не се препоръчва, тъй като биха могли да раздразнят стомаха. 




А вие убедихте ли  се в ползите от използването  на тази  суперхрана?




Коментари