Кафето - магия в чаша



Истински хубаво кафе е висша форма на преобразяване. От вода и кафени зърна се получава еликсир, ароматен и гладък, освежаващ обонянието – глътка радост от живота.

Произходът на кафето може да се проследи поне от 10 век. Coffea arabica, преобладаващият вид, произхожда от горите на югозападните планински райони на Етиопия и планините на Йемен. Там кафеените дървета израствали 100-120 см сред дивата природа, с бели цветчета и червени до лилави черешки, в които се съдържат зърната.

За много хора сутрешното кафе е начин да започнат деня и да дадат тласък на енергията си. За други, това е вкус, с който не могат да привикнат и категорично отхвърлят. Във всички случай обаче, трябва да се спомене, че пиенето на кафе има редица полезни ефекти. 

Ползи

1. Антиоксиданти

 Кафето е богато на антиоксиданти - хлорогенна киселина и меланоидини. Антиоксидантите са вещества, които се борят срещу окислението - процес, увреждащ клетките и допринасящ за стареенето на организма.


2. Болест на Паркинсон
Редовната консумация на кафе намалява риска от болест на Паркинсон.

3.Мускулни  болки 
Кафето премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки. Дори е установено, че в подобни ситуации черната напитка имат по-ефективно действие дори от аспирина.

4.Общия тонус
 Настроението и общото здравословно състояние се повишата от 1-2 чаши кафе дневно. Това се дължи на допамина. Допаминът е веществото, което е отговорно за нашето привикване с употребата на кафе. Специалистите обаче предупреждават, че повече от 2 чаши кафе на ден ще ви докара по-лесни пристъпи на паника.

5.Памет 
Кафето действа положително на паметта. Установено е, че хората след 60 години по-малко страдат от изгубване на паметта и влошаване на когнитивните функции.Кафето подобрява и кратковременната памет. Най-вероятно това се дължи на стимулиращия ефект, който кафето оказва върху организма.

6. Кафето не предизвиква хипертония

При употреба на 1-2 чаши от хората, които не пият редовно кафе, наистина временно повишават кръвното си налягане. Но това не са наблюдава при тези хора, които пият редовно кафе, най-вероятно заради привикването.

7. Предпазва от някои  видове рак

Консуматорите на кафе имат по-малки шансове да се разболеят от рак на кожата. Кофеинът се използва в козметиката. Лосионите за тяло, които съдържат екстракт от кофеин и зелен чай, намаляват риска от развитието на злокачествени образувания.


8. Подпомага отслабването

Благодарение на кофеина в кафето, който предизвиква процеса липолиза, излишните мастни молекули биват разградени и тялото ги използва за енергия вместо въглехидратите. Това означава, че в комбинация с добро физическо натоварване и  здравословно  хранене кафето действително ще доведе до отслабване.

9.Погпомага зрението

Установено е, че кофеинът оказва благоприятно действие върху зрението. Той повишава чувствителността на ретината, принуждавайки я да реагира бързо на външния свят. В резултат - всичко наоколо е по-ярко, с наситени оттенъци и детайли.

10.Увеличава издръжливостта

 След като вече стана дума за спорт, не е тайна че пиенето на кафе увеличава издръжливостта, покачва адреналина, увеличава поносимостта към болка и стимулира нервната система. Това забавя изтощението и подобрява резултатите от физическо натоварване.

11.Съдържа важни  хранителни  вещества

 В кафето се съдържат основни хранителни вещества - съдържа рибофлавин (витамин В2), пантотенова киселина (витамин В5), манган, калий, магнезий и ниацин. Въпреки че, концентрацията на тези елементи в кафето не е значително висока, то при хората, които пият повече от едно кафе на ден, може да имат известна роля в осигуряване на оптималните дневни нива на тези микроелементи.

12.Кафето може да пребори депресия

Депресията е сериозно ментално нарушение, което значително понижава качеството на живот. В проучване на Харвардския университет, публикувано през 2011 година се съобщава, че жените, които пият 4 или повече чаши кафе на ден са имали 20 % по-нисък риск от развитие на депресия.


 
Кафето до толкова в навлязло в ежедневието ни, че вече не можем да си представим старт на деня без него. Ако го приемаме в умерени количества, то ще ни се отрази само в позитивен аспект. Под умерени дози имаме предвид 1-2 чаши на ден. За жалост много хора злоупотребяват с него и прекрачват многократно дневния прим. Това само може да навреди и то много сериозно на здравето им.

Вреди

1. Предозирането с кофеин води до силно главоболие, световъртеж, предизвиква тревожност, напрежение, нервност;

2. Комбинацията от кафе и тютюнопушене увеличава риска от развитието на хипертония с 35-60%;

3. Кафето оцветява зъбите в жълт цвят;

4. Действието на кафето има наркотичен ефект: при недостиг на кофеин е възможна появата на силна депресия;

5. Кафето е стимулатор и има редица противопоказания, в частност: не трябва да се приема заедно с успокоителни и сънотворни средства;

6. Напитката е в състояние да обостри хипертония, някои стомашно-чревни заболявания, абсолютно недопустима е при повечето сърдечно-съдови заболявания и при увреждания на ретината.

7.Всички знаем за ободряващите ефекти на кофеина. Приемът на високи количества от това вещество могат да доведат до трудно заспиване, лесно събуждане и понижено качество на съня. Това обаче не е валидно за всички, тъй като някои хора, въпреки поетите големи количества кафе, без проблем заспиват.

8. Кафето повлиява негативно тонуса и функцията на съдовете.

Как да приготвим перфектното кафе? 

За приготвяне на хубаво кафе в къщи не е нужна задължително скъпа апаратура. Както и при други хранителни продукти за хубаво кафе е необходимо високо качество на кафени зърна. Втората важна крачка към хубаво кафе не подлежи на коментар. Зърната трябва да се смелят малко преди самото приготвяне на горещата напитка и в подходяща за целта мелничка. Широко разпространените електрически кафемелачки с остри резци само раздробяват с удари нанесени с висока скорост консистенцията на кафените зърна. Това е тотален стрес за материята и влошава качеството, категорични са баристи. В кафето се съдържат около 1000 ароматни вещества, два пъти повече отколкото във виното. Но само 15 минути след смилането на зърната половината от тях вече са се изпарили. Колко фино или грубо да смелите кафените зърна зависи от метода, с който ще приготвите вашето хубаво кафе. Фино смляното кафе има по-голяма повърхност в сравнение с грубото.


Ако използвате филтър, водата трябва да премине за около 2-3 минути през него. Ако кафето е прекалено ситно смляно, водата преминава по-бавно и така разгражда прекалено много горчиви субстанции и киселини. Ако пък зърната са смляни прекалено грубо, водата потича покрай парченцата кафе и не може да отнесе със себе си много от ценните му съставки. Точният размер се настройва предварително на кафемелачката. Ако желаете вашето хубаво кафе да съдържа повече кофеин, трябва да увеличите количеството частици, а не да оставите напитката да „кисне“ по-дълго време.
Формата на филтъра също оказва влияние на вкусовите характеристики.

Класическите имат на връхчето си два-три малки отвора, където водата бързо се събира, вместо да оттича. За това по-новите държачи за филтри са с един голям отвор или плоско дъно, като така процесът на извличане протича равномерно. 
Използвана вода трябва да е прясна и след кипване да се охлади до 90-92 С°. Френската преса трябва предварително да бъде затоплена, след което кафето се оставя свободно да плува в нея като чай.  Готовото кафе трябва веднага да се разлее или прелее в термокана, защото в противен случай ще продължи екстрахира.


Кафето в козметиката 

Що се отнася за локална (външна) употреба на кафето, няма съмнение, че то може да бъде важен съюзник на красотата (включено в козметични терапии, кремове и лосиони). 

Повечето терапии, съдържащи кафе като основна съставка, се използват за лечение на проблем, който засяга повечето (ако не и всички) жени по света: целулит. Кафето притежава свойства, които елиминират неприятния ефект на “портокалова кожа” – кофеинът улеснява разрушаването на мастните клетки, които се натрупват под повърхността. То подобрява кръвообращението, повишава нивата на ензими ( изгарящи мазнините), има отличен липолитичен ефект. Кафето е една от най-добрите антицелулитни и отслабващи терапии. 

Молекулата на кофеина е доста малка, така че може да проникне в кожата сравнително дълбоко - поради тази причина козметиците обичат да добавят в продуктите екстракти, съдържащи кофеин (например зелен чай или мате) - срещу подпухналост, целулит, нездрав тен на лицето и промени, свързани с възрастта. Заради способността си да стимулира синтеза на холестерол, кофеинът понякога се добавя към козметиката за суха кожа - така защитният й слой се възстановява по-бързо и по-ефективно. По същата причина се добавя и към антиейдж продукти.


В допълнение към свойствата, посочени по-горе, доказано е, че кафето може да подобри неприятния вид на тъмните кръгове около очите. Този трик действа по същата причина, поради която кафето е отлично за целулита: активира кръвообращението. Кръговете под очите се образуват, защото кръвта не “тече” свободно – поради липса на сън, консумация на алкохол, неправилно хранене, преумора или други причини. 

Друга от ползите на кафето е, че то ексфолира Прилагането на кафена утайка върху тялото спомага за елиминиране на мъртвите клетки от кожата. Маските с кафе са лесни за приготвяне и водят до впечатляващи резултати. Не забравяйте да използвате кръгови движения и да втривате кафената утайка в кожата, за да стане по-мека, светла и чиста. 

Ето една лесна и подходяща рецепта за домашна маска с кафе:

Смесете 2 супени лъжици кисело мляко с 1 супена лъжица захар и 1 от кафена утайка. Нанесете върху кожата с възходящи кръгови движения и оставете за 15 – 20 минути преди изплакване с топла вода.

Въпреки толкова многостранни предимства на кофеина, не бива да се прекалява с употребата му. В големи количества той може да раздразни кожата, особено ако е чувствителна. В подобен случай спрете употребата на козметика с кофеин и я заменете с продукти с успокояващ ефект. Веднага след като кожата възвърне добрата си форма, отново можете да използвате козметика с кофеин, като не забравяте да следите за раздразнения или други нежелани реакции.


И накрая – една добра новина за онези, които не понасят кофеина, но все пак искат да се насладят на кафето. Безкофеиновото кафе има същите ползи за здравето, каквито и кофеиновото. В него се съдържат антиоксиданти, които подобряват метаболизма; то доставя необходимата енергия и действа ползотворно върху целия организъм.



Коментари