Чаят е най-широко консумираната напитка в света, на второ място след водата.Произходът на зеления чай може да се проследи до корените му в китайската провинция Юнан, където живеят около 260 вида чай. Чаените листа могат да бъдат класифицирани в различни форми, но категоричният победител винаги ще бъде зеленият чай поради богатия му състав и огромните ползи.Той се приготвя от листата на растението Camellia sinensis, същото растение, което ни дава естествените вкусове на черния и улун (вулонг) чай. Значителната разлика в хранителния профил на зеления чай се дължи на разликата в преработката.
За разлика от метода на ферментация на листата от черен чай, зеленият чай се обработва чрез метод на сушене с пара, който запазва антиоксидантното си съдържание. Нивото на антиоксиданти се определя от качеството на чая, начина на приготвяне и времето на приготвяне. Антиоксидантният профил е по-висок при сухите листа, отколкото при варените.
Състав
Зеленият чай съдържа много биоактивни съединения, които допринасят за огромните ползи за здравето върху човешкото тяло.Той е съставен от множество биохимични съединения, включително полифеноли, кофеин, алкалоиди и витамини от група В. Стимулиращият му ефект се приписва на кофеина, теобромина и теофилина. Зеленият чай съдържа също и L-теанин, аминокиселина, за която е известно, че има успокояващ ефект върху нервната система.
Ползи
-антиоксидант
Антиоксидантното му действие намалява образуването на свободни радикали в организма, за които е известно, че причиняват увреждания на клетъчно ниво.
- кожа
Редовната консумация подобрява състоянието на кожата.
-настинки
При настинки и общи неразположения, напитката помага за премахване на токсините и подобрява метаболизма. Също така, има противовъзпалителни свойства и улеснява хода на заболяването. Дава сила, бори се с летаргия и депресия, и намалява сънливостта. Ето защо е толкова полезно да го пиете сутрин. Флуорът и йодът, които се съдържат в него, помагат за премахване на солите на тежките метали.
- подуване
Диуретичният ефект на напитката помага за облекчаване на подуването и премахване на „излишната“ вода от тялото, улеснявайки хода на заболявания на пикочно-половата система.
- сърдечно- съдова система
Зеленият чай е полезен за сърцето и кръвоносните съдове. В малко количество понижава кръвното налягане при страдащи от хипертония, а също така намалява риска от атеросклероза, повишавайки еластичността на съдовите стени.
- добра форма
Високата концентрация на полифеноли в зеления чай се свързва със способността му да подобрява метаболизма и да намаля теглото. Тези антиоксиданти увеличават нивата на изразходваната енергия и стимулират тялото да избягва задържането на калории под формата на мазнини.
- зрение
Освен полифеноли, зеленият чай съдържа съставки като витамин С и Е, лутеин и зеаксантин, които се усвояват от различните части на окото. Тези съставки, наред с мощта на антиоксидантите, подпомагат намаляването на стреса от окисляването на клетките, която е основната причина за влошаване на зрението.
Вреди
Разумната консумация на зелен чай е това, което определя дали ще бъде полезен за вас или не.Важно е да обърнем внимание на някои определени случаи, в които не бива да пиете зелен чай.Консумацията ви не бива да превишава 2 чаши на ден, защото прекомерният прием може да доведе до негативни ефекти като:
- Главоболие
- Нервност
- Диария
- Проблеми със съня
- Раздразнителност
- Ускорен сърдечен ритъм
- Замаяност
Напитката в излишък може да бъде вреден, особено за хора с хипертония или с проблеми на нервната система.
Кофеинът, които се намира в чая, се нарича Теин. Той има вълнуващ ефект, така че консумацията му през нощта не се препоръчва, защото може да провокира безсъние.
Наличието на голямо количество полифенолите в състава му може да инхибира чернодробната функция. Твърде много от напитката може да доведе до главоболие, замаяност и треперене на крайниците, предупреждават специалистите.
Приготвяне
За да се насладите напълно на вкуса и предимствата на зеления чай, трябва да го варите правилно, за да не унищожите витамините и да избегнете горчивината.
Вода - 400 мл;
зелени листа - 2 ч.л.
Сварете водата до температура 70-95 градуса, в този момент водата започва да кипи и на дъното се появяват първите мехурчета. Изсипете гореща вода върху керамичен или стъклен чайник. След това леко изсипете вода върху листата и ги изплакнете. Това се прави с цел да се отмие прахът от листата и да се разкрие аромата. След това сложете почистените листа в чайника, покрийте и оставете за 1 - 3 минути. След тази процедура можете да се наслаждавате на напитката.
Съхранение
Китай, Япония, Индия и Африка се считат за водещи производители. Цветът на зеления чай може да варира в зависимост от разнообразието и варира от сребрист до тъмнозелен. Той трябва да е равномерен, без наранявания и изгнили части.
Чаените торбички обикновено са по-скъпи от насипните чайове от същата марка. Етеричните масла се изпаряват по-бързо в чаените торбички, а производителите на евтини чайове могат да използват хлор за избелване на хартията, което се отразява неблагоприятно на вкуса и аромата на продукта.
За да съхранявате сух чай, използвайте херметични стъклени или керамични съдове, тъй като той бързо абсорбира чужди миризми и губи аромата си. Има срок на годност около година. Ако го закупите от магазина, трябва да знаете, че той е изминал дълъг път в продължение на много месеци, така че е най-добре да го използвате възможно най-скоро и да не го съхранявате дълго.
Зеленият чай е много полезен за организма, стига да не прекаляваме с него. За да се възползваме от всички негови полезни свойства е нужно да приемаме само 2 чаши дневно.
Коментари
Публикуване на коментар