Кажете " ДА" на авокадото !


Авокадото произхожда от Централна Америка и е познато от над 8000 години на ацтеките и маите. Този плод е ценен заради високата си хранителна стойност и се добавя към много  видове ястия благодарение на добрия си вкус и богата текстура. То спада към така наречените суперхрани  и набира все повече популярност не само у нас, но  и в целия свят. 

Има много видове авокадо, а формата (от крушовидна до кръгла) и цветът (от зелено до черно) може да варират.То съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамините А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий.В състава си има още магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор, витамин А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин) и В3 (ниацин).

Авокадо е много мощен, невероятно хранителен и засищаш плод. Той е богат на много минерали, витамини и различни растителни съединения и е от полза при редица проблеми и състояния. 

Защо и как помага на здравето консумацията на авокадо?

✅авокадото има висока хранителна стойност

Авокадото стана невероятно популярно сред привържениците на здравословното хранене и често се класифицира като суперхрана. Въпреки че повечето от калориите в авокадо идват от мазнини, това не бива да Ви притеснява! Те са полезни мазнини, които са от съществено значение за всяка клетка в тялото. Приемът на здравословни мазнини поддържа здравето на кожата, подобрява абсорбцията на мастноразтворими витамини, минерали и други хранителни вещества и дори, може да помогне за стимулиране на имунната система. Въпреки че съдържа 9 грама въглехидрати, само два от тях са "нетни" въглехидрати, а седем от тях са фибри. Това прави авокадо нисковъглехидратна, полезна растителна храна.Друго нещо, което дава основание авокадото да се смята за суперхрана е фактът, че не съдържа холестерол или натрий и е с ниско съдържание на наситени мазнини.

✅авокадото допринася за усещане за ситост и загуба на тегло

Съществува погрешно схващане за авокадото и ефектите му по отношение на отслабване и диети. Някои хора смятат, че то трябва да се избягва при диета с ниско съдържание на калории, поради факта че има високо съдържание на мазнини. Това, обаче е напълно погрешно - храненето и включването на авокадо в диетата няма да попречи за намаляване на теглото. Добавянето на авокадо към храната ще намали апетита и честотата на хранене и може да ви помогне да отслабнете. Високо съдържание на фибри, с ниско съдържание на въглехидрати и фактът, че не повишава нивата на кръвната захар са допълнителни фактори в подкрепа на включването на авокадо в диетата.

✅авокадото подобрява храносмилането и спомага за естествена детоксикация

Въпреки своята кремообразна текстура, авокадото е с високо съдържание на фибри - приблизително 6-7 грама на половин плод. Консумацията на храни, богати на естествени влакна може да помогне за предотвратяването на запек, да поддържа здравословен храносмилателен тракт и да намали риска от рак на дебелото черво. 

✅авокадото е по-богат източник на калий от банана

Калият е едно от тези хранителни вещества, което липсва в диетата на голям процент от хората. Той е нужен на организма, не само за да подпомага поддържането на електрическите градиенти в клетките на тялото, но и благоприятства различни важни функции на тялото. 100 грама авокадо съдържа 14% от препоръчителния дневен прием на калий, докато бананът, който се счита за типична богата на калий храна, съдържа само 10% калий.В някои проучвания се доказва, че високият прием на калий е свързан с понижаване на кръвното налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни пристъпи, удари и бъбречна недостатъчност.

✅авокадото предпазва зрението

Авокадото съдържа лутеин и зеаксантин - две фитохимикала, които са специфично концентрирани в тъканите в очите, където осигуряват антиоксидантна защита, за да се сведе до минимум увреждането, включително от ултравиолетова светлина.Тъй като мононенаситените мастни киселини в авокадото също подпомагат абсорбирането на други полезни мастноразтворими антиоксиданти, като бета-каротин, добавянето на авокадо към Вашата диета може да помогне за намаляване на риска от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация и катаракта, особено често срещани при възрастните хора. В резултат на това, редовната консумация на авокадо ще осигури на вашето тяло дългосрочни ползи за очите и зрението.

✅авокадото е полезно за бременните жени

Според проучване, авокадото е чудесен избор за бременни жени, тъй като съдържа голямо количество фолиева киселина, а тя е изключително важна за предотвратяване на вродени дефекти като спина бифида и дефекти на невралната тръба. Авокадо съдържа около 45 микрограма фолат на половин чаша, което е повече от всеки друг плод.


✅авокадото предпазва черния дроб от заболяване

Авокадото има способността да произвежда глутатион - вид антиоксидант, отговорен за неутрализиране на вредни вещества от черния дроб и предпазването на чернодробните клетки от увреждане. Хората, които страдат от хронично чернодробно заболяване, често са с ниско ниво на глутатион, а консумацията на авокадо със сигурност ще е от полза в тези случаи. Освен глутатион, авокадото е богато и на витамин С и Е, които неутрализират свободните радикали. Чрез неутрализирането на вредните свободни радикали, се намалява и рискът от увреждане на чернодробните клетки.

✅авокадото подобрява здравето на костите

Авокадото съдържа каротеноиди като зеаксантин и лутеин, които са свързани с намален риск от увреждане на ставните хрущяли - основен симптом на остеоартрит. Приемането на храни като авокадо, соя или и двете може да помогне за намаляване на риска от остеоартрит.

✅авокадото помага за заздравяването на раните

Като отличен източник на витамини и минерали, авокадото е особено полезен за суха, напукана или повредена кожа и наранявания. Високото съдържание на "Добри" мазнини в авокадото всъщност могат да защитят кожата.Полиненаситените мазнини предпазват кожата от увреждане и възпаление в резултат на слънчево изгаряне.Мононенаситените мазнини поддържат повърхностният слой на кожата овлажнен и предпазват от поява на бръчки.Витамините в авокадо, включително витамин С и Е, също така защитават клетките на кожата, като поддържат кожата добре хидратирана.Много хора използват пюре от сурово авокадо  и като  маска за лице. 


Предпазни мерки и предупреждения свързани с консумация на авокадо

Въпреки множеството полезни действия на авокадото, трябва да бъдат взети предвид някои от нежеланите му ефекти:

❗Прекомерната консумация на авокадо може да причини диария или гадене. Препоръчителната ежедневна консумация в повечето случаи е между половин до едно авокадо на ден. Ако след консумация на авокадо изпитвате симптоми като сърбеж, подуване на езика, затруднено дишане или стомашна болка вероятно имате алергия към авокадо и трябва обезателно да потърсите медицинска помощ. Ако сте алергични към латекс, това може да е индикатор, че сте алергични и към авокадо, тъй като съществуват сведения за известна връзка между двете! Рискът от алергия към авокадо се увеличава в случай, че сте алергични към картофи, домати, банани, киви, пъпеши или праскови.

❗Също така, имайте предвид, когато приемате лекарства. Ако приемате ежедневно Варфарин (антикоагулант), може да настъпи взаимодействие. Поради тази причина, непременно трябва да попитате Вашия лекар, преди да консумирате авокадо, ако приемате каквито и да е медикаменти.

Как да изберем авокадо?

Най-важно за избора на авокадо е за какво и кога точно ще бъде използвано. Ако ще използвате авокадо за непосредствена консумация, изберете добре узряло, ако обаче, ще го консумирате на по-късен етап, би било по-добре да си купите по-неузряло, а след това да го изчакате да доузрее вкъщи.

Узряло ли е авокадото?

 Лесно може да установите това, като вземете авокадото в ръката си и го стискате внимателно. Трябва да внимавате да не натискате прекалено много. Ако това е малко трудно, вероятно е недостатъчно узряло и се нуждае от няколко дни, за да доузрее. Ако пък прекалено лесно се смачква, то е твърде узряло. Тъмните дефекти, натъртвания, вдлъбнатини и кафяви петна също трябва да се избягват при избора на авокадо.

Как се съхранява авокадо?

Времето за съхранение варира в зависимост от степента на зрялост и вида, в който се съхранява.

Ако вашето авокадо е узряло и не сте го нарязали, можете да го съхранявате в хладилника в продължение на два до три дни.

Нарязаното узряло авокадо е по-податливо на окисляване, ако остане на открито, при което придобива кафеникав цвят. 

Съхранение на незряло авокадо 

 Ако искате авокадото ви да доузрее, го съхранявайте на стайна температура в продължение на четири до пет дни.

Авокадото  е една от малкото  храни, които  настина са си заслужили титлата "суперхрана".Този  плод   има доказани  ползи за здравето, подпомага отслабването, грижи се за вашата кожа и  коса  и  прибавя приятна нотка към всяко  ястие. А ти консумираш  ли авокадо? Ако не, то  сега е моментът да кажеш  "ДА"  на авокадото.



Коментари